Как да се грижим за пчелите през Септември – това е

...
Как да се грижим за пчелите през Септември – това е
Коментари Харесай

Как да се грижим за пчелите през Септември – полезни съвети

Как да се грижим за пчелите през Септември  – това е първият есенен месец. Главната паша е минала и нашите старания са ориентирани към подготовката за сполучливо зимуване .

През месец септември имаме 3 значими действия, които да създадем на пчелина – запазване на пчелите от набези ; основаване на огромен ресурс от храна и отнасяне на пчелите за заболявания и акари (ако до момента не сме го направили).

Пилото понижава, като към този момент заема по 2-4 пити в семейство. Пчелите са изгонили търтеите от кошерите и ускоряват защитата на прелката. Битките и кражбите са постоянно срещано събитие. Време е да се сложат мишепредпазителите на входовете на кошерите.

Фенологичен календар

През  месец Септември  идва есента, само че температурите са към момента много високи. Валежите са минимални, пашата е към този момент извънредно лимитирана. Пчелите мислят за запазване на запасите, само че към момента внасят някакъв прашец и нектар. През месец Септември зацъфтяват или не престават да цъфтят слънчогледа, цикорията, астрите, мразовеца, аления маргарит, солидагото, магарешкия трън.

Също по този начин цъфтят бръшлянът, земната ябълка, водното пипериче, звездоглавката, ментата и други. Пчелите търсят гроздов сок от дини, грозде, опадали плодове и така нататък Там където ливадите се поливат или при непредвидени превалявания, може да има късна паша от бяла детелина, глухарче и люцерна, оставена за семе. Но като цяло към този момент няма огромно нектароотделяне в природата.

Работа на пчеларя през есента

Нашите задания през месец Септември се свеждат до няколко неща:

  • Бърз обзор и преценка на всички пчелни фамилии
  • Създаване на задоволителен хранителен ресурс в кошера
  • Опазване на пчелите от заболявания, акари и оси

Нека в този момент да забележим по-детайлно главните неща за това по какъв начин да се грижим за пчелите през септември :

Бърз обзор и преценка на всички пчелни фамилии

Главният обзор сме го създали през август. През първата десетдневка на Септември е добре да създадем още един, финален обзор за тази календарна година. Този обзор го вършим доста бързо, тъй като има заплаха от нахлуване. Следим за съществуването на майката и количеството на пилото и запасите . Можем да си запишем данните на лист или в тетрадка, с цел да можем след това да преценим на мира по какъв начин да действаме с всяко настрана семейство.

Обединяваме слабите фамилии със остарели и некачествени майки. Най-добре е да ги обединим със междинни по мощ фамилии. Самото обединяване можем да създадем с уеднаквяване на миризмата с ВанковРой, като авансово сме осиротили слабото семейство от най-малко 3 часа. Можем да употребяваме и вестник сред двата корпуса с пчели, които ще сплотяваме.

По време на прегледа, подреждаме гнездата на пчелните фамилии. Най-добър резултат има разполагането на гнездото към по-топлата страна на кошера. Там ще има по-дълго озаряване денем от слънцето, което е доста значимо през зимните месеци.

Как да удвоим броя на кошерите за една година – примерна тактика

Създаване на задоволителен хранителен ресурс в кошера

В случаите на непълен ресурс от мед , би трябвало да подхраним нуждаещите се пчелни фамилии. Това вършим с гъст сироп, с по-голямо количество едновременно, като се стараем до 15-20 септември да сме завършили с набирането на зимните ресурси. По този метод ще използваме старите пчели, които ще преработят захарния сироп . Преди подхранването, стесняваме фамилиите на толкоз пити, на колкото ще зимуват пчелите. Добре е всички пити да са добре покрити от пчели.

Ако сме изпуснали периодите за поддържане със захарен сироп, можем да използваме инвертиран сироп . С него дозапасяваме пчелните фамилии през Септември и Октомври.

Опазване на пчелите от заболявания, акари и оси

Месец Септември е последният вероятен месец, в който би трябвало да третираме нашите пчели срещу вароатоза и нозематоза . Ако това не сме го създали до момента несъмнено. Изключваме третирането с накапване с оксалова киселина през Октомври или Ноември, тъй като това отнасяне има за цел да доизчисти останалите акари. Вижте още за .

Поради разко намалото нектароотделяне и прашецоотделяне в природата и заради заложените инстинкти при пчелите, те стартират от ден на ден да ускоряват защитата на прелката. Сега е моментът да стесним размера на входа, както и да сложим мишепредпазителите (ако не сме го създали досега). По този метод пчелите доста по-лесно ще охраняват своите кошери от пчели-крадци и от оси и стършели.

През месец Септември, ние като пчелари към този момент не сме доста натоварени с разнообразни задания на пчелина. Затова е добре да помислим за основаването на нов инвентар, който ще ни би трябвало през идващия пчеларски сезон. Успех!

Как да създадем естествено гориво за пушалката на пчелите

Как да създадем естествено гориво за пушалката? Това е един добър въпрос, на който ще се опитаме да отговорим по-надолу. Добрата вест е, че има елементарен метод да подобрим аромата на задушливия дим от пчеларската пушалка. Това става с избирането на различен тип гориво. Когато пушекът се прави от типични материали – дървесни стърготини, пелети,…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР